Plimbari

12 motive simple, dar fascinante pentru care vei îndrăgi Roma chiar din prima zi

M-am decis să scriu astăzi articolul, tocmai datorită faptului că lunile  martie – aprilie sunt ideale vizitării Romei. Nu este nici prea frig, nici cald, nu este aglomerat, iar biletele de avion sunt destul de ieftine. Așa că:keep calm and visit rome 2.jpg

Roma ne-a surprins încă de la aterizare prin clima caldă, mirosul de mare și de vacanță, iar în cele 4 zile ne-a făcut să uităm de timp și de orice grijă lăsată  acasă. Cu alte cuvinte, ne-a făcut să fim  puternic ancorați în prezent și să ne bucurăm din plin de oricare detaliu întâlnit.

1. De cum ai aterizat, clima caldă îți urează: „Bun venit!”

Când am plecat din România aproape că ningea, așa că nu ne-am așteptat să vedem mare lucru din avion. Dar, SURPRIZĂ! Cu cât ne apropiam mai mult de destinație cu atât mai mult norii se risipeau și începeam să vedem soarele de după nori.creste_si_calatoreste

Când am aterizat, pe lângă faptul că, mie personal,  îmi mirosea a vară, a libertate și a mare, aveam sentimentul că suntem în luna mai, nu martie- sentiment care m-a urmărit pe tot parcursul excursiei.creste_si_calatoreste1

2. Pinii te veghează de oriunde

În niciun articol nu am găsit să se vorbească despre pinii din Roma, dar eu chiar m-am îndrăgostit de farmecul pe care îl dau capitalei. Dragii de ei, stau ca niște umbrele gigantice, gata să fie admirați de oriunde. Din câte mi s-a povestit fac niște conuri mări a căror semințe chiar sunt comestibile și îndrăgite de cei care stau în Roma.

Trecând zilnic pe lângă ei, mi-am dat seama că o parte din frumusețea Romei este dată de prezența acelor Pinus Pinea. Se pare că nu doar noi am fost fascinați de farmecul lor, am descoperit că este chiar și o operă (Ottorino Respighi – Pini di Roma)  dedicată lor, ceea ce mi s-a părut fantastic. Până și pinii au muzică lor.pinii din roma

View on Foro di Traiano. Rome. Italy.
SURSA

3. Vegetația și portocalii din Roma te cuceresc

În lunile februarie-martie în Roma totul era deja înverzit și plin de culoare. Pentru noi, cei care suntem obișnuiți cu meri, peri, castani și zarzări pe marginea drumului, portocalii sunt deja prea mult. Contrastul de culori verde-portocaliu, creează o senzație faină. Ca să nu mai spun de miros și de pofta de portocale pe care, dragii pomișori o dau mai ales în Grădina cu Portocali aflată aproape de Piața Cavalerilor de Malta (Piazza dei Cavalieri di Malta).20150226_134623

4. În Roma uiți total de prezent, e mult prea mult trecut în jurul tău

Sau istorie. Roma este „inundată” de situri istorice, iar întrebările care îți trec prin minte, plimbându-te pe străzile capitalei, sună în felul următor: „oare cum locuiau cei din vremea aceea”, „oare cum de Panteonul a putut rămâne în picioare atâtea mii de ani?”. Parcă ai vrea, măcar pentru o clipă, să te întorci în timp și să trăiești o parte din misterele istoriei.

5. Roma se lasă greu cucerită chiar și acum

Ca să o cunoști îți trebuie timp, răbdare, curiozitate, pasiune și câteva cunoștințe de istorie. Pentru a vizita Colosseumul , Forul Roman, Colina Palatină și obiectivele din jur (Columna lui Traian, Arcul lui Constantin) ai nevoie de aproape 4-5 ore.

6. În Roma nicio zi nu seamănă cu cealaltă

Fiecare zi are savoarea ei. O zi te poate face să te simți că în Roma antică. Altă zi te afli în Roma imperială, alta zi te face să te simți prezent în zilele noastre, ancorat în modă din Roma, în cultura lor culinară, savurând o pizza și un vin bun pe o terasă din Piața Navona.

nici măcar un selfie nu seamănă cu celălalt

7. Cafenelele simple și străzile pavate te vor face să te simți chiar ca în vacanță sau ca în filmul cărții „Eat Pray Love”


8. În Roma este frumos să te rătăcești

Uită de hartă.Toate drumurile duc oricum spre Roma, iar partea frumoasă este că ai ce admira. Străzile și piețele din Roma sunt pline de istorie și artă. În Roma poți călca pe unul dintre cele mai vechi drumuri construite, te poți simți ca un rege păşind pe Via dei Fori Imperiali sau poți fi un artist boem rătăcind prin piețele superbe, pe străzile înguste și pavate ce te duc spre Fontana di Trevi.strazi din roma

9. Roma este un muzeu în aer liberromaantica

Roma este asemănătoare unui muzeu antic în aer liber. Aproape de Colloseum poți găsi Arcul lui Constantin, Forul Roman și Colina Palatină,  Casă de Aur a lui Nero. Urcând pe Via dei Fori Imperiali muzeul începe să îți schimbe domeniul. Ajungi în Piața Veneția, la Monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea și  Columna lui Traian. Via del Corso și Via dei Sabini  te duc spre Fontana di Trevi, iar lista obiectivelor turistice în aer liber  poate continua.  Parcul Villa Borghese, Circus Maximus, Grădina cu Porocali, Piețele superbe din Roma sunt doar câteva obiective de care te poți bucura în aer liber.

10. Lăsând pizza și spaghetele la o parte, îngheţata este absolut divină

Despre pizza spun atât:

Despre înghețată doar atât:

inghetata din roma2inghetata din roma

Iar despre spaghete, sunt mai bune asortate cu un vin și servite la un restaurant precum Tartufi & Friends sau terasele aflate în apropierea de Piazza di Sant’Egidio.

11. Cafeaua băută în Roma are un alt gustcafea din roma

pardon, cafeaua băută în Roma are un alt gust cadea in romaDe fapt, în oricare loc nou mă duc, cafeaua pentru mine este altfel. Acele 15-20 de minute în care beau cafeaua schimbă total gustul. În Roma ea are un gust intens, mai bun, mai aromat, mai plin de bucurie și chef de a simți din plin fiecare secundă petrecută acolo.

12. Pisicile iubesc Romapicisile din romapisicile din roma2

În Roma este ceva normal să vezi pisici de tot felul, bântuind printre ruinele antice. Eu una sunt înnebunită după pisici. Îmi place să le flocăi, să le întărât, să mă joc cu ele și să le las să ma zgârie, să mă frământe cu gheruțele, să le fac pe plac dragelor feline încăpățânate.

Dacă iubești pisicile înțelegi perfect ce zic și cu siguranță vei îndrăgi unul dintre monumentele Romei, care adăpostește zeci de pisici.  Există un așa numit Palat al Pisicilor, chiar în centru. Este de fapt un adăpost organizat în  locul unor ruine din Roma, monument numit Largo di Torre Argentina. O să recunoști locul după numărul de vizitatori care stau aplecați peste balustradă ca să numere câte pisici stau tolănite la soare. Este un adăpost care trăiește din donațiile primite și care și-a propus să îngrijească dragele mâțe, să le sterilizeze și să le ofere atenția vizitatorilor.

picica in colosseum

13. BONUS! – lista motivelor pentru care îndrăgești sau vei îndrăgi Roma, este/va fi, cu siguranță completată de experiența ta trăită acolo, de amintirile făcute acolo, de gândul și dorința arzătoare de a descoperi și alte părți fascinante ale Italiei – Roma este doar începutul.

1 gând despre „12 motive simple, dar fascinante pentru care vei îndrăgi Roma chiar din prima zi”

Lasă un comentariu