Plimbari

Dunărea merită să fie în top! Cu siguranță avem una dintre cele mai frumoase granițe din Europa!

Și dacă nu o confirmă anumite topuri aflate pe internet, făcute după statistici inexistente, o confirm eu, de fapt noi ar trebui să o confirmăm prin fotografiile + articolele + filmulețele de prezentare pe care le găsești chiar la finalul articolului.

Este vorba despre o parte din granița România–Serbia, graniță pe care Clisura Dunării sau Defileul Dunării o formează, un loc care mi se pare un mic colț de rai.

Întâmplător am găsit un ,,Top 10 al celor mai frumoase granițe existente în lume”. Un top impecabil făcut, atractiv și simplu, gândit de cei de la Cheapflights. Chiar mi-a plăcut și te las să-l admiri mai jos.

10-coolest-international-borders-01

Daaarrr, cred că domnii de la agenție au uitat să adauge, măcar așa ca “BONUS locul 11”, un sfert de graniță româno-sârbă. Să zicem că cei 235,5 km nu fac cât o graniță întreagă de top, deși ceilalți km de Dunăre care fac graniță României compensează cu siguranță.

De ce este una dintre cele mai frumoase granițe (pentru mine)?

 Iarna trecută, am ajuns pentru prima dată acolo. Chiar dacă era iarnă și frig de îți înghețau degetele pe butonul aparatului foto, tot am făcut o scurtă plimbare pe faleza din Orșova, apoi am mers spre Cazanele Mici ca să îl salutăm pe “nenea Decebal” ce ne aștepta mândru și sobru în vârful stâncii. Bine, de fapt am mers acolo doar ca să ne facem 3-4 poze cu care ne putem lăuda pe facebook (glumesc).

Revenind la oile mele, pentru mine zona Orşova-Cazanele Dunării a fost:

 • genul acela de loc care te face să amuțești de cât de multă liniște este,
 • acel loc care te face să rămâi uimit de cât de mult frumos e în jurul tău,
 • genul acela de loc în care tot ce îți trece prin minte este simplitatea și fericirea cu care spui: “Ce țară frumoasă avem!”.

Este locul în care mă uimea faptul că peste Dunăre deja se vorbește altă limbă, deja se schimbă naționalitatea, deja este altă cultură. Mi se părea trecerea prea aproape și simplă sau, mai bine zis, aveam senzaţia că Dunărea, prin eleganța ei, face o trecere atât de subtilă și de frumoasă încât aș fi zis că „peste drum” este una și aceeași țară. Dunărea nu desparte, ci unifică, tocmai de aceea mi se pare o graniță mai mult decât frumoasă.

Clisura a fost şi încă este locul de graniţa, nu neapărat între două popoare, ci mai degrabă, între două culturi. Pe o parte sunt românii şi pe cealaltă sunt sârbii. Ei numesc locul Banatska Klisura şi sunt la fel de mândri ca şi noi de frumuseţea locului.

Cum se vede statuia lui Decebal de la Dunăre de pe malul sârbesc?

Priveliștile sunt la fel de frumoase, dar diferite și de pe malul românesc și de pe cel sârbesc. Așa cum am găsit scris în articolul acesta: webphoto.ro, sârbii numesc cazanele: Veliki Kazan și Mali Kazan. Numele a apărut din învolburarea apelor, care par să fiarbă în vârtejuri. Unul dintre cazane e vizibil doar cu barcă din România, deci traversarea Dunării îți dă posibilitatea să îl admiri de pe drumul care șerpuiește pe lângă fluviu.

cazanele_dunariidecebal

Ce obiective turistice poți vedea aici?

 • Mănăstirea Mraconia, o mănăstire nou construită după Revoluție, în memoria fostei mănăstiri cu același nume, care a fost înghițită de apele lacului Porțile de Fier, în anul 1967. Mănăstirea este construită pe malul stâng al Dunării, în locul numit „La Balon” – un punct de observaţie şi dirijare a vaselor la Cazane. Pe malul sârbesc există încă un astfel de punct de observație, identic cu cel pe care a fost construită mănăstirea.manastirea macroniamraconia
 • Chipul lui Decebal, considerat cea mai mare statuie din Europa. În 1994, omul de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, un istoric amator, a finanțat construirea acestui monument, proiect care a durat 10 ani.decebal
 • Tabla Traiana. Nu departe de Statuia lui Decebal, pe malul sârbesc, la iesirea din Cazanele Mici, de aproape 2000 ani, se găsește placa memorială romană „Tabula Traiana”, având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime. Tabula Traiana este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anii 105-106 și finalizarea drumului militar roman al lui Traian.Trayan's tabula
 • Cazanele Mari pot fi văzute numai de pe apă sau de pe malul sârbesc.cazaneme dunarii
 • Laleaua de Cazane, o specie de plantă care s-a hotărât să crească numai și numai la noi în țară. Nicăieri în altă parte. Este unică în lume și înfloreşte, de regulă,  în prima parte a lunii aprilie. Norocul ei este că poate fi văzută numai cu barca de pe Dunăre pe versanţii muntoşi din apropierea Peşterii Veterani. laleaua de cazane
 • Grota Veterani, un adăpost militar austro-ungar folosit până la Primul Război Mondial.pestera_veterani(1)
 • Peștera Ponicova, cea mai lungă peştera din Defileul Dunării, o peșteră sub formă de tunel care străbate masivul Ciucarul Mare;pestera-ponicovaponicpva

La final,  te las „în compania” unor filmulețe de prezentare, găsite pe minunata pagină de facebook a celor de la Banatul Montan. Pe mine, cele 3-4 minute de prezentare m-au făcut să nu mai am nevoie de niciun top care să confirme ceva, de nicio sursă exterioară (englezi, americani, francezi) care să spună că România este o țară frumoasă.

Eu știu deja asta, pentru mine Dunărea merită din plin să fie în top și o spun lipsită de vreo formă de patriotism. Țara asta și locurile prezentate mai sus sunt frumoase că așa vrut cineva să le lase. Așa că nu am niciun drept să fiu mândră, ci mai de grabă bucuroasă și recunoscătoare că avem locuri de genul acesta atât de aproape de noi. Și totodată nu trebuie să uit că poate și alții ar fi fericiți să descopere locurile acestea la fel de naturale și simple cum sunt acum.

1 gând despre „Dunărea merită să fie în top! Cu siguranță avem una dintre cele mai frumoase granițe din Europa!”

 1. Cautam colaboratori pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa minim 2 ore pe zi, in functie de abilitati. Cerinte: necesar calculator; conexiune internet; cunostinte minime PC; atentie la detalii; perseverenta.
  Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
  Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati.
  Oferim si solicitam seriozitate!Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore. Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’la adresa: dbr59@yahoo.com

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s