...și altele

Ce înseamnă respectul pentru bicicliști în alte țări civilizate (Franța – Spania)?

Ne găsim scuze și explicații pentru orice merge prost în țara asta. Statul, guvernul, politicienii, vecinul, oricine e de vină în afară de “eu” sau “noi”.

La capitolul pedalat, ne plângem că nu avem piste adevărate ca în țările civilizate, că nu există infrastructură și legi pentru acest sport, că statul nu se implică ș.a. Poate că nici nu merităm. Poate că mai întâi avem de gestionat o problemă mult mai importantă: nesimțirea din trafic. Lipsa respectului pentru cel care nu are cum să pedaleze decât „cot la cot” cu mașinile din trafic. De ce s-ar face piste într-o țară în care biciclistul e considerat un nesimțit care încurcă traficul?

Așa că, până să avem piste și legi pentru așa ceva, trebuie să avem un comportament care dorește așa ceva…să ne luptăm cu educarea celor care au impresia că 3 biciclete încurcă circulația mult mai mult decât decât 3 mașini 4×4.

Plimbările cu bicicleta prin Franța, Spania și chiar Bulgaria, m-au făcut să înțeleg că nu statul e de vină pentru micile nereguli. Comportamentul nostru vulcanic, agresiv, egoist și nepăsător atrage multe probleme care în alte țări nu există (ex: mizeria și gunoaiele de pe străzi, câinii maidanezi, nesimțirea din trafic ș.a.).

Revenind la oile noastre….ce înseamnă respectul pentru bicicliști în țările civilizate?

– În cele 10 zile de pedalat prin Franța și Spania nu am întâlnit un șofer care să ne claxoneze pe pretextul că nu are loc de noi. În România mi-a fost de ajuns o singură zi ca să îmi aud 3 claxoane.

– Nu există legea stupidă prin care ești obligat să te dai jos de pe bicicletă la trecerile de pietoni. În Franța și Spania traversezi strada pe bicicletă. În România șoferii abia așteaptă să te vadă pe bicicletă ca să îți tragă câteva înjurături și să îți amintească de mult iubita lege.

– În țările civilizate bicicliștii au prioritate oriunde: în sensurile giratorii, la semafoare, la trecerile de pietoni. Ni s-a întâmplat de multe ori să vrem să cedăm noi trecerea șoferilor și ei să ne zâmbească drăguț, apoi să facă semn de “nu, mulțumesc, treceți voi”.

– Șoferii încetinesc la trecerile de pietoni și îți acordă prioritate când te văd că ai intenția să traversezi strada…cu alte cuvinte nu trebuie să te arunci în fața mașinii ca ea să încetinească și nici nu trebuie să aștepți 5 minute până când i se face unui șofer milă de tine și te lasă să treci.

– Șoferii știu să aibă răbdare și să aștepte. Au fost porțiuni de drum în care șoseaua era prea îngustă și nu puteam fi depășiți decât dacă banda de contrasens era complet liberă. Așa că șoferii (pe cățărări mai ales) așteptau liniștiți în spatele nostru, mergeau cu 7km/h cât mergeam noi și ne depășeau abia atunci când aveau spațiu suficient și vizibilitate. În România nu am văzut încă așa ceva. Românul te claxonează, își ambalează motorul nervos în spatele tău, poate te simți și te bagi în boscheţii de pe marginea drumului ca să îi faci loc. Dacă nu te simți, nu-i nimic, te depășește la limită, cât să te sperie și să te facă să te bagi singur în boscheți, eventual  gesticulează disperat că nu are dobitocul loc de tine.

– Pe coborâri sunt foarte atenți la bicicliști, nu te claxonează, nu te depășesc decât dacă sunt siguri că nu te incomodează cu ceva.

Nu am să înțeleg niciodată de ce în alte țări se poate și la noi nu. Poate că la noi mersul pe bicicletă e considerat un moft, o fiță și nu un mod eficient de a gestiona traficului, nervii și poluarea. Ce mi s-a părut ciudat este că astfel de comportament l-am întâlnit și la vecinii noștri bulgari. Așa că explicația de genul: „oamenii din țările civilizate nu trăiesc în stresul și condițiile pe care le trăim noi” este o scuză penibilă. Respectul nu ține de condițiile exterioare, ci de cât de educat este fiecare. Poate că bulgarii sunt la fel de săraci ca noi, au același drumuri proaste și aceleași lipsuri…totuși sunt mult mai respectoși în trafic.

În final, mai spun doar atât, singura mea speranță e că numărul bicicliștilor va crește tot mai mult, iar șoferii nu vor avea de ales decât să se obișnuiască cu noi, să ne suporte cu respect, calm și liniște.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s