...și altele

Energia unui grup e dată de personalitatea fiecărui membru în parte

Energia și atmosfera  unui grup  sunt date de personalitatea fiecărui membru în parte.  Este o regulă care se aplică indiferent de domeniu, dar mai ales în pedalat.

Dacă i se permite, cel mai obosit/morocănos/enervant membru va dicta atmosfera grupului. E suficient să fie unul singur care a avut o zi mai proastă ca atmosfera grupului să se strice. Când grupul este destul de unit va ști să ridice „pionul mai slab”, să îl ajute să iasă din starea lui și ducă tura mai departe indiferent cât de obosit sau nepregătit este în ziua aceea.

E fain că în grupurile bine sudate fiecare are rolul lui. Unul e cunoscut ca fiind organizatorul turelor și cel care îi mobilizează pe toți, altul e cel care lenevește și iubește push bike-ul. Unul vorbește mult și tare, altul râde colorat și frumos. Unul este de acord cu toate, altul e „Gică Contra”  șamd. Oricum ar fi fiecare are rolul și locul lui. Când unul dintre ei lipsește atmosfera pare a fi incompletă.

Echilibrul de zi cu zi al fiecăruia se reflectă și în grup.  Când membrii grupului sunt împăcați cu ei înșiși, când se acceptă așa cum sunt, când pedalează de plăcere și nu să dovedească ceva, grupul devine compact și echilibrat.

La polul opus se află grupurile de bicicliști haotici în care membrii nu sunt prieteni, ci parteneri de competiție. Pedalează fără să țină un ritm constant, se opresc brusc, încalcă reguli de bun simț, se depășesc între ei doar pentru a-și demonstra măiestria, nu țin cont de ceilalți ș.a. În grupurile acestea am înțeles că dezechilibrele, frustrările și ego-ul mult prea ridicat al unora sunt adevărata cauză a problemei. Pentru că pedalatul scoate la iveală (din când în când) detalii pe care nu le descoperi decât atunci când oamenii sunt stresați, agitați, obosiți.

Dincolo de toate, diferența cu adevărat importantă dintre cele două grupuri este una singură: într-un grup te încarci cu energie și optimism, obții suport și încredere,  în altul îți consumi toate resursele frumoase și te frustrezi la rândul tău.

Așa că sfatul meu e ca atunci când alegi grupul cu care pedalezi să ții cont de 4 lucruri esențiale:

  • doza de umor și optimism a fiecăruia,
  • atitudinea fiecăruia vizavi de ceilalți,
  • atmosfera generală,
  • încrederea pe care grupul ți-o inspiră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s