Plimbari

Pedalând pe mica „Transalpină” a Prahovei

Senzația pe care am trăit-o în tura aceasta a fost asemănătoare celei  pe care o experimentezi atunci când mergi pentru prima dată pe munte.

Inițial te întrebi cine naiba te-a pus să  pleci de acasă sâmbătă dimineața, apoi te împaci cu ideea, iar la finalul zilei realizezi că  tura făcută a fost cea mai bună alegere pe care o puteai face pentru corpul și mintea ta.

Detalii traseul

De unde și cum  începe traseul?
Pentru noi, traseul a început în gara Ploiești Vest. Doisprezece bicicliști voioși am plecat spre Breaza cu trenul R-3003, de la ora 09:10.
La ora 10 eram în Breaza (haltă), pregătiți moral pentru ceea ce ne așteaptă.

Harta traseului:
spre-valea-doftantei
Traseul: Nistorești-Plaiu Cornului-Vistieru- Comuna Șotrile-Plaiu Câmpinei- Lunca Mare-Baraj Paltinu-Teșila-Trăisteni- înapoi în Ploiești pe la Brebu.
Din Breaza (haltă) pornești pe DN1 spre Nistorești. După OMV mai mergi 2 km și faci stânga pe drumul DJ207 (Strada Mureșului). O să urmezi acest drum  până ajungi în satul Plaiul Câmpinei, adică până aici:
spre-patinuDe aici urmează o coborâre care te scoate direct în Șoseaua Paltinu, șosea care duce direct la baraj. Până la Vale Doftanei drumul este simplu (simplu, dar nu chiar ușor). 
La întoarcere, ca să evităm agitația de pe DN1 Câmpina-Ploiești, am ales să mergem prin Brebu, Telega, Mislea, Cocorăștii Mislii,Găgeni, Păulești, Ploiești. 
Linkul de aici o să îți explice mai bine despre ce vorbesc :))  
https://www.bikemap.net
Dificultate: greu
Durată: 8 ore
Distanță: 102 km

Toată distracția începe după ce părăsești DN-ul și pornești spre sate. Dai pe foaie mică și începi să urci aproape 4-5 km (cred), deși mie mi s-a părut o veșnicie.

Nu lua curbele în serios

Până la această tură iubeam curbele. Îmi dădeau impresia că după ele drumul va fi mai ușor. Curbele de aici nu prevestesc coborârea, ci urcări mai nesimțite decât cele de până atunci. Așa că după primele 3 m-am resemnat și  am început să pedalez fără să mă mai uit înainte. Tot drumul am încercat să îmi reglez respirația mea gâfâită și să rezist tentației de a mă da jos de pe bicicletă. Aproape de finish-ul urcării am cedat. Prea multe curbe pentru această dimineață de sâmbătă care se dorea a fi relaxantă.

Prima priveliște îți mai aduce sufletul la loc

După o urcare de 4-5 km mi-am dat seama că mă simt mai obosită decât după o zi întreagă de pedalat. Dar cred că asta m-a făcut să mă bucur mai mult de peisaj și să spun: „Merit această priveliște din plin. Oricât de multe urcări ar mai fi, nu se vor compara cu acestea”.

Această prezentare necesită JavaScript.

De aici traseul continua ca un traseu pentru oameni normali :)). Cu urcări frumoase, cu coborâri line și cu o priveliște care, din când în când, îți taie respirația.

Partea cea mai frumoasă a traseului

Mica „Transalpină” a Prahovei, așa cum mi-a plăcut mie îi spun, este porțiunea dintre Comuna Șotrile și Plaiu Câmpinei. Este o zonă în care te afli „deasupra tuturor”…nu chiar. Ești doar în vârful unui deal din Subcarpații de Curbură, la o altitudine de 500-800 m. De acolo ai o priveliște faină asupra minunățiilor din jurul tău. Este o porțiune din traseu de care trebuie să te bucuri intens, nu de alta dar trece repede. O vei admira coborând într-o mare viteză. Cel puțin mie așa mi s-a întâmplat.

Coborârea de la Șotrile a fost mult prea faină ca să nu o savurez din plin. Așa că, din egoism nu m-am oprit. Deci, nu am făcut nici măcar o poză. Dar prietenul Google m-a salvat și de această dată.

Această prezentare necesită JavaScript.

Oricât de multe poze aș pune aici, tot nu aș putea reda farmecul acestui traseu. Chiar dacă nu îl vei face până la Valea Doftanei, așa cum l-am făcut noi, traseul merită din plin tot efortul și toată febra musculară de a doua zi.

Probabil la începutul traseului îți vei  spune că trebuie să fii nebun ca să mai urci „coasta” aceea a doua oară, dar la finalul său vei vrea să repeți experiența de cel puțin 3 ori. Cele 10 minute de coborâre pe mica Transalpină a Prahovei justifică totul.

sotrile-4sotreile-5

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s