Plimbari

Munții din Nehoiu-martori superbi ai schimbărilor

„Munții erau acolo, niște munți superbi, la Nehoiu…Credeam că după munții aceia trebuie să fie marea. Și asta cred și acum, cu toate că nu este adevărat, dar pentru mine mai tare decât adevărul este credința. Și atunci, eu voiam să ajung dincolo de munți.” (Dan Puric – Despre om frumos)

Dincolo de munți aș vrea să ajung și eu. Mi s-a spus că acolo voi găsi un sat uitat de lume…un sat numit Stănila. Nu știu când îl voi cunoaște, dar sper să fie curând.

Într-adevăr, munții din Nehoiu îți dau libertatea de a-ți imagina orice. În imaginația mea Nehoiu este un mare amfiteatru.

Orașul este scena, iar munții sunt spectatorii

Ei sunt martorii schimbării. Ei știu exact cum era Nehoiu înainte de a exista, cum a luat formă în jurul fabricii de cherestea, cum a înflorit orașul când fabrica a ajuns cea mai mare din Sud-Estul Europei în prelucrarea răşinoaselor, cum a decăzut atunci când fabrica s-a închis și cum a fost părăsit de tineri și lăsat în grija celor care nu își puteau imagina viața în alte locuri.

Adevărul este că liniștea și armonia de acolo te hipnotizează și îți dau impresia că orașul acela este tot ceea ce ai nevoie…poate că așa și este. „Munții înconjurau casele țărănești și-ți aminteau zilnic, prin frumusețea lor, că Dumnezeu există.” (Dan Puric – Despre om frumos)

Pun pariu că munții își amintesc exact sunetul răsunător al fabricii

Era un sunet care părea un vuiet și mă conecta cu tot orașul și cu oamenii care lucrau în fabrică. Știam când încep programul de lucru, când încep pauza de masă, când o încheie și când se pregătesc să plece acasă. Fabrica avea grijă să ne anunțe pe toți…

Nehoiu are zidurile sale de apărare

„Apărat de munți, de râu și de țuică, Nehoiu părea o cetate de necucerit, în care inocența copilăriei mele își găsise un refugiu de neprețuit. Mica mea comună refuza să trăiască în istorie și-și ducea viața mai departe, în veac” (Dan Puric – Despre om frumos)

Așa a rămas și acum…o cetate de necucerit. Până și lucrurile construite recent (magazine, catedrala, primăria, ș.a.) mi se par discret așezate, de parcă nici ele nu au vrut să deranjeze armonia locului.

Iar dovada lucrurilor spuse acum, rămân vizitele pe care le poți face acolo și fotografiile care surprind frumusețea și simplitatea locului.

nehoiu-muntinehoiu-aurasnehoiu-aurasnehoiu-amnehoiuuuunehoiu6nehoiu3nehoiu4nehoiu-curcubeu

Fotografii realizate de Auraș Mihaiu. 

P.S.  Nehoiu nu are doar munți, are mult mai multe lucruri și locuri încântătoare pe care le descoperi aici:  Nehoiu – un oraș în care dai voie naturii să te învețe ce este liniștea.

1 gând despre „Munții din Nehoiu-martori superbi ai schimbărilor”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s