Plimbari

Închisoarea Doftana – un joc al imaginației

Probabil există mulți pasionați de istorie (dar nu numai) care se întreabă de ce în România nu există un muzeu dedicat perioadei comuniste sau de ce turismul românesc nu învață să profite de această perioadă care a marcat România pe de-a-ntregul.

Poate că perioada aceasta ne marchează încă, iar instinctul nostru este să ne ascundem rănile sub „preș”. Poate că perioada înainte de ’90 a fost atât de urâtă de români, încât un turism dedicat ei ar fi o absurditate și un mod dureros de a răscoli amintiri neplăcute.

Pe această temă s-ar putea face multe proiecte interesante. Pe lângă un muzeu dedicat perioadei comuniste, în imaginația mea își fac loc trasee istorice străbătute prin toată țara. Fiind un martor al modului în care etapele istorice s-au schimbat, Închisoarea Doftana ar fi unul dintre obiectivele turistice înscrise în aceste tururi imaginare.

O scurtă vizită la Închisoarea Doftana

Văzută de sus, închisoare este chiar impresionantă. Din exteriorul zidurilor ea pare a fi încă în puteri, dar din interiorul ei realizezi că zidurile ei impunătoare sunt singurele care mai pot fi salvate. Nu știu ce impresionează mai mult atunci când o vizitezi: aspectul său actual, trecutul său, modul în care a fost construită sau faptul că e lăsată într-o degradare totală. Adevărul este că investițiile ar fi enorme, iar întrebarea: „Chiar merită?” are zeci de răspunsuri neclare.

penitenciar-doftana-4

Trecând de zidurile ei și vizitând vechile celulele, încerci să reconstitui istoria acestei închisori uitate. Îți desenezi în minte modul în care ea ar fi arătat atunci când era în plină glorie. O machetă pe jumătate distrusă, aflată într-una dintre încăperi, te poate ajuta să vizualizezi mai bine cadrul complet. Însă tot ai nevoie de imaginație pentru a completa părțile ei lipsă. Când vezi macheta ai tendinţa să spui: „Ce idioți, oamenii chiar au distrus-o”, dar când ridici privirea spre tavan îți dai seama că nepăsarea, ignoranța și trecerea timpului au fost adevărații „răzbunătorii”. Mergând pe culoarele din partea stângă a intrării, îți imaginezi frânturi din viața deținuților sau modul în care ar fi arătat o zi din prestigioasele vizite făcute aici de Nicolae Ceaușescu.

macheta doftana

14087346_1244067108957727_374873271_o (1)

Un martor al modului în care etapele istorice s-au schimbat

Poveştile locale spun că în 1894 Regele Carol I a vrut să‑şi construiască reşedinţa aici, dar întâmplător, calul său şi‑a rupt un picior. Crezând că e semn rău, Carol I a renunţat la idee. În timp ce căuta un alt loc de construcţie, pe teritoriul comunei Telega, i‑ar fi ieşit în faţă fata unui sătean care i s‑a plâns că fusese violată de ocnaşii de la minele de sare din zonă. Impresionat de cele auzite, regele a dat dispoziţie ca toţi ocnaşii să fie duşi la închisoare şi să se construiască pentru ei un penitenciar după modelul Bastiliei, din care să nu poată evada. De altfel, Penitenciarul Doftana chiar a avut renumele de „Bastilia“, fiindcă din 1897 şi până la desfiinţarea ei, la 1940, nimeni nu a reuşit să evadeze.

Doftana
Sursa foto

Locul depunerii jurământului de pionier

Istoria închisorii este marcată de două scenarii importante:

  • 1936-1938 se spune că în această perioadă tânărul Nicolae Ceauşescu a fost închis pentru activităţi ilegale care susțineau comunismul;
  • 1960-1989  probabil, în semn de răzbunare pentru timpul petrecut aici în tinerețe, Nicolae Ceaușescu a transformat închisoarea într-un loc de pelerinaj al comuniştilor şi cadrul de festivităţi în care elevii îşi legau pentru prima dată cravata roşie la gât, primeau carnetul de UTC și depuneau jurământul lor de pionier.
poze-alb-negru_0026_2165
Sursa foto

Poate că tot în semn de răzbunare, începând cu anii ’90 când au fost daţi afară ultimii angajaţi ai muzeului deschis odată cu venirea la putere a comuniştilor, penitenciarul a fost dezasamblat şi furat bucată cu bucată. Sătenii şi-au făcut case din cărămizile lui trainice, hoţii au vândut la fier vechi tot ce-au putut căra, cine ştie cine şi-a încălzit soba cu lemnul masiv al uşilor şi-al pervazurilor.

Închisoare Doftana rămâne totuși interesantă

În ciuda aspectului său interior, Închisoare Doftana rămâne locul unei călătorii aventuroase, riscante pe alocuri, dar care îți provoacă imaginația și curiozitatea de a afla mai multe detalii despre istoria  acestui penitenciar uitat.

doftana2doftana 1

doftana 3

doftana
P.S. 
Mai multe fotografii detaliate poți găsi aici și aici

P.P.S. Viziteaz-o până nu se dărâmă definitiv

3 gânduri despre „Închisoarea Doftana – un joc al imaginației”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s