Plimbari

Salina din Slănic și liftul ei defect

Oricine a fost în salina din Prahova până în 2014, n-are cum să nu îți povestească aventura lui din liftul groazei. Și pe bună dreptate. Cu liftul acela, știai când pleci, dar nu știai când și în ce condiții vei ajunge jos. De întors, nici atât.

  • Pentru cei care nu s-au plimbat cu liftul salinei Slănic, încerc să fac o mică descriere (așa cum mi-o amintesc de acum  8-10 ani  :)) )
DSC_1563
sursa foto

Cu beculețul acela chior ce pâlpâia mai, mai să se stingă, scârțâind din toate „încheieturile”, liftul salinei era un adevărat infuzor de adrenalină. Ziceai „Tatăl Nostru” de 3 ori până ajungeai la destinație, iar când te dădeai jos din lift îți venea să pupi pereții salinei de bucurie că ai ajuns în siguranță. Te luau palpitațiile când te gândeai că trebuie să te întorci cu același lift. Exagerez, bineînțeles. Cei care au fost în salina până să se prăbușească în gol cu 8 turiști, pot povesti mai bine experiența lor.

În fine. Liftul acela a rămas încă motiv de discuție și astăzi. Personal, cred că lipsa acelui lift degradează încet, încet aerul acela renumit pentru tratamente cu aerosoli salini.

Salina Slănic este unul dintre cele mai atrăgătoare saline, mai ales că este cea mai mare din Europa şi cu cel mai curat aer de pe planetă.

Este exagerat acest „cel mai curat aer de pe planetă”, dar printre cele mai curate din România, tot este.
Peste câțiva ani, cred că va trece și ea la capitolul  „a fost”, la fel cum Grota Miresei a fost cândva un obiectiv turistic al Slănicului, până să se prăbușească.

Liftul nu mai funcționează din 2014, din păcate sau din fericire și pe acest pretext s-au gândit „capetele luminate” să facă niște bani cinstiți. Altfel, nu îmi explic de ce în loc să repare acel lift au preferat să faciliteze accesul în salină cu ajutorul microbuzelor. Așa că noxele eliberate de acele (multe) microbuze unde se pot duce oare? Hmmmm, în salină? E o întrebare  a cărui răspuns este pe înţelesul unui copil de 7 ani. Pentru unii, însă întrebarea, sau, mai bine spus, răspunsul la întrebare are cu totul altă logică. Ține de cât au de câștigat din treaba asta, cât profit le iese și cât de repede se poate?

Adevărul este că e greu să găsești fonduri pentru construirea unui nou lift, mai ales atunci când ai deja un model clar de proiect de reabilitare a salinelor, chiar în România.

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în anul 2009 s-au desfășurat lucrări ample de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic și curativ. Inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010, după 2 ani de lucrări și 6 milioane de euro investiți.[13] Salina Turda deține în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar și o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare.[13]

Un proiect în genul celui de la Turda este complicat de aplicat și în Slănic. E nevoie de implicare multă, timp pierdut, responsabilitate …și până la urmă la ce bun atâta efort dacă legea permite accesul microbuzelor în salina considerată unul dintre locurile cu cel mai curat aer de pe planetă? Dacă tot este așa curat, s-au gândit unii să îl distrugă…sau poate mă înșel!

DSC_1579

DSC_1555

Fotografiile le poți găsi aici: http://dragosaron.blogspot.ro/2012_07_01_archive.html

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s