...și altele

Cele 6 beneficii ale uitatelor scrisori

Drag cititor, 

Știi sentimentul acela care te cuprinde atunci când îți deschizi cadourile aflate sub bradul de Crăciun? Nu poți găsi un singur nume stării care te ia pe sus atunci când primești un cadou neașteptat. Să fie entuziasm, nerăbdare, curiozitate sau toate odată? Vrei să rupi mai repede ambalajul cadoului, și să descoperi ce este înăuntrul lui.

Același sentiment  îl trăiești și atunci când găsești în cutia poștală o scrisoare al cărei plic nu are nimic tipărit pe ea (nu e de la BCR, Vodafone, Electrica etc.-  acelea dau altfel de emoții). Numele și adresa ta sunt scrise de mână, cu drag și bucurie. Timbrul și cele două ștampile, deja, te fac mai curios.

Dezavantajele scrisorilor

Am primit chiar astăzi o scrisoare de la niște prieteni dragi (oamenii din Medgidia sunt minunați) care au răpit puțin timp din timpul lor, spunându-ne:scrisori

Citind entuziasmată scrisoarea și observând zâmbetul larg din sufletul și mintea mea, mă întrebam de ce oamenii nu se bucură mai des de acest simplu mod de a ne face fericiți? Explicația:

  • Le găsim inutile (ce sens are să scrii o scrisoare când există telefoane, Facebook, mail?);
  • Ne-ar umple casa de plicuri, hârtii și chestii pe care nu credem că le vom mai citi vreodată;
  • Nu avem timp și chef să le scriem;
  • Nu avem timp să mergem până la poștă să cumpărăm timbre, plicuri, etc.

Avantajele scrisorilor
tumblr_nwky7lflQs1rv0zruo1_500Deși scrisorile erau cândva o necesitate, o formă de comunicare și informare, astăzi sunt un dar pe care îl oferi altuia, dar și ție, prin beneficiile lui.

  1. Scrisorile sunt o terapie. Prin ele îți scrii ție, în timp ce vorbești cu altcineva. Sunt un indicator bun al gândurilor tale, al sentimentelor, trăirilor. Îți clarifică stările și mintea.

2. Redescoperi scrisul de mână, iar asta este chiar amuzant și plăcut în zilele acestea în care tastaturile au luat locul stiloului. Plus că specialiștii spun că există și aici beneficii: Cele mai mari avantaje ale scrisului de mână.

3. Scrisorile sunt mult mai personale decât orice alt mod de comunicare. Acolo ești tu, foaia albă și gândul la persoana dragă.

4. Scrisoarea este ceva ce nu se prăfuiește, rămâne în timp. Dai peste ea după câțiva ani, în timp ce faci ordine în dulap. Recitind-o își dai seama că te întorci în timp. Ești  în trecut amintindu-ți toate detaliile pe care le trăiai când ai primit prima dată scrisoarea. Ții minte ziua, locul unde ai citit-o. Erai pe banca din fața casei, era o după-amiază de vară, încărcat de emoțiile fiecărui rând citit. Te amuzau, te bucurau și transformau distanțele și timpul în ceva ireal și greu de perceput.

6. Scrisorile sunt dovada schimbării tale. Ești acolo printre rânduri, întâmplări și litere și te gândești: „Oare asta credea ea despre mine, chiar așa a zis? Asta făceam noi în adolescența? Pe bune?”

BONUS

7. O poți scrie oricând

În final, mai spun atât: nu mă crede pe cuvânt, ia o foaie și un pix și scrie-i celui mai bun prieten, scrie-i mamei, fratelui, tatălui, chiar și celor cu care nu mai ai cum să vorbești. Scrie-ți ție și o să observi câte lucruri, întrebări și gânduri faine ai să îți spui.

Cu mult drag,

Andreea Manea (Crește și călătorește)

PS: Cei de la Celelalte Cuvinte au pus toată treaba asta și dorul de a scrie scrisori sub o formă diferită, dar „cântată”. Internetul, tehnologia, ne-a cam răpit această bucurie și ne-a pus altele în loc.

N-ai să simţi cum te aprinzi
Nici cum tremuri când deschizi
O scrisoare semnată
Îndelung aşteptată
Paginile fără plic
Trec la fiecare click
Megaocteţi de date
Spre adrese ciudate
Cu www….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s