...și altele

Ce personaje ar fi orașele, dacă ar avea viață?

Există locuri care îți dau sentimentul că tocmai ai cunoscut un  personaj. Un personaj care îți aduce o energie aparte și a cărui personalitate te cucerește și te convinge să revii, cândva,  la el.

Există locuri, orașe și țări în care este destul să mergi o singură dată, și altele în care ai vrea să te întorci, iar și iar.

Dacă îți pare cunoscut ceea ce spun, dacă ai căutat mereu să asociezi un loc nou cu energia, sentimentul și libertatea pe care ți-o inspiră, iată ce personaje fabuloase a găsit Carmen Firan, pentru unele dintre cele mai vizitate orașe ale lumii.

Uneori îmi imaginez orașe-femei și orașe-bărbați, după tipul de energie pe care îl emană,  după lumina sângerie sau rece la apus, cerul cenușiu și vibrația aerului, după mirosul de oleandru sau de eucalipt, gust de sare ori de pământ, după așezarea sub munte sau întinderea leneșă la câmpie. (…) Sunt spații care te umplu sau te golesc, care te provoacă sau te liniștesc, îți contrazic imaginația sau îți satisfac aşteptările.

Roma rămâne pentru mine o înțeleaptă care își poartă cu noblețe vârsta și ridurile;

Barcelona, o artistă capricioasă;

Lisabona, o femeie melancolică și misterioasă;

Veneția, femeia femeilor, desăvârșită în frumusețe;

Parisul întruchipează eternul feminin, sofisticat și strălucitor;

Madrid, un cavaler mândru și impetuos;

Stockholm, un prinț încercănat;

Tokio, un samurai orgolios care a ajuns să asculte în căști heavy metal;

Praga, un bărbat impunător și imprevizibil;

Atena, un soldat obosit;

Viena, un prinț cu perucă și pantofi cu vârf aurit;

Londra, uneori o aristocrată uscățivă plină de ambiții, alteori un lord vanitos;

Dar ce facem cu New Yorkul, cu energiile lui explozive și amestecate? El e un alt fel de animal, impetuos, devorator, dar și de necuprins, puternic și generos, cum sunt animalele legendare.” (Carmen Firan- Unde începe cerul, pagina 72)

Am făcut acest joc al imaginației, și m-am gândit la draga noastră Românie. M-am întrebat, personal, cu ce aș asocia această țară?

  • Atunci când sunt influenţată de neajunsurile din jur, singura imagine care îmi vine în minte este cea a unui bătrân resemnat, cu mâinile muncite și care așteaptă zilnic în fața porții, copiii lui plecați peste hotare. Poartă straie populare și un toiag în care își sprijină toate greutățile, grijile, bârfele, răutățile.
  • În zilele fericite mă gândesc că România este o tânără frumoasă, cu obrajii roșii, cu un zâmbet cald, naiv și sincer, modestă, dar cu un farmec aparte, cu părul împletit, ce poartă o ie superbă și care abia acum începe adevăratul drum spre viață.

Mai departe, te las pe tine să îți imaginezi. Tu cu ce asociezi România?

P.S.  Asocierile pe care le poți găsi în cartea „Unde începe cerul” de Carmen Firan, sunt un bun exercițiu de imaginație, pe care îl poți face ori de câte ori mergi într-un loc nou. Imaginează-ţi că vizitând o țară, un oraș nou, dai mâna cu o personalitate nouă. Ce nume ar purta în imaginația ta? Ce trăsături ar avea omul pe care tocmai îl întâlnești?

2 gânduri despre „Ce personaje ar fi orașele, dacă ar avea viață?”

  1. Cand ma gandesc la Romania vad o bunicuta cu basma si-un razboi de tesut. Mmm, iar orasele…cred ca Bucurestiul e maturitatea, Brasovul prima dragoste, Vama Veche boemia, iar CFR-ul… libertatea 😀 Si toate locurile din lumea asta pe care nu le-am vazut(nu inca!) sunt, poezii 😉

    Foarte inspirational articol, mi-a placut mult! Mi-ai schimbat putin viziunea despre locurile din lumea asta, de acum o sa vizitez lorzi si printi, cavaleri si samurai ;))

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s