...și altele

Român în Roma

Ne aflam în superba Piață Navona de lângă Pantheon.

11737003_10207169431171810_1724151421_nSe pare că piața este vestită pentru cafenelele ei, pentru viața și atmosfera pe care o întreține. E un fel de Strada Republicii pentru Brașov 😀

Soare, cald și veselie. Moment perfect italienesc, asta până când apăreau indienii să ne vândă eșarfe, chilipiruri, bețe pentru telefon și ne întrebau din trei în trei minute dacă „Selfie Selfie”.

11736918_10207169306528694_1673345901_nAm fi băut o cafea aromată gesticulând și râzând în stil italienesc la una dintre cafenelele elegante din preajmă. Deși știam că sunt extrem de scumpe ne-am zis totuși să mergem să cercetăm puțin piața. „Ia ăștia ce prețuri au? Cei de lângă ce au în plus, ceilalți ce tabieturi au?”

hop hop de la terasă la terasă, citind listele de prețuri, eu și cu prietena Soare. Studiam noi detaliile de zor, până când la una dintre terase apare în fața noastră un nenea pe care, după atitudine și îmbrăcăminte l-am citit a fi patronul. Ne-a salutat politicos și ne-a întrebat dacă avem nevoie de ajutor. I-am spus ca doar ne uităm, apoi ne-a pus întrebarea la care majoritatea românilor stau măcar 3 secunde să se gândească înainte de a răspunde:

– De unde sunteți?

– Din România!

Ne așteptam ca aici să se încheie toată conversația. Ne-a spus zâmbitor să așteptăm puțin și a plecat. Ne gândeam că pleacă ‘nea patronu’ și nici că se mai întoarce. Dar, iată că se întoarce la noi alături de un un tânăr fecior, înalt, cu ochii albaștri și un zâmbet minunat.

– El este Claudiu, vă poate ajuta dacă aveți nevoie de ceva, Claudiu ai grija de fete.

Claudiu era de-al nostru, român din Craiova sau Călărași, am și uitat. Eram prea încântată de zâmbetul lui perfect. A fost o conversație plăcută, scurtă din păcate că omul era în timpul serviciului, iar noi nu aveam de gând să dăm 10 euro pe o apa plată, dar am apreciat gestul patronului de a ne aduce un om care să ne servească în limba română.

Același lucru l-am pățit la terasa unde am ales sa mâncăm în altă zi, aproape de Circo Massimo, pe strada Aventino , erau niște terase destul de ieftine unde servea o româncă. Ea ne-a ajutat să ne alegem felul de mâncare în funcție de preferințele noastre.

Așa că dragi români, spuneți cu încredere și bucurie „Sunt din România” străinilor care vă întreabă și spuneți-le că în ciuda părerilor lor, România este o țară superbă (și o zic fără vreun exces de patriotism). Și că românul, în esența lui este un om bun și darnic, dar care din păcate nu își cunoaște potențialul și frumusețea. Eventual trimiteți-le și acest filmuleț:  https://www.youtube.com/watch?v=-dZGDy45ZeI

Cu drag!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s