Plimbari

Piatra Mare atunci și acum

Weekendul trecut ne-am decis să mergem în Piatra Mare. Zis și făcut! Nu mai fusesem acolo de mai bine de 3 ani. Pe atunci:

  • abia dacă te întâlneai cu 10 drumeți pe traseu,
  • lipseau trepte din traseul „Canionului Șapte Scări”,
  • bârnele de metal tremurau cu tot cu tine,
  • nu erau mai mult de 3 grătăriști pe marginea râului,
  • iar ursul mergea pașnic și voios pe poteci (glumesc). Cu toate astea mi-a plăcut mai mult atunci decât acum.

Am plecat de acasă cu gândul că azi voi avea parte de multă liniște, voi fi eu cu mine și gândurile mele (sau nici măcar atât), departe de civilizația dezlănțuită. Impresie total eronată. Dacă voiam toate astea trebuia să plec pe niște trasee mai puțin accesibile, ca sa nu zic populate de fauna Bucureștiului. Dar, cine ar fi crezut că în trei-patru ani lucrurile s-au schimbat atât de mult?

Când am ajuns în Dâmbul Morii, locul de unde pornește traseul,  erau atât de multe mașini parcate încât am crezut că s-a organizat un bâlci de weekend sau au mutat ăștia moaștele vreunui sfânt sus la cabană. Sau mai mult, s-o fi răzgândit B.O.R-ul – nu mai construiesc biserica în Bucegi, o mută în Piatra Mare.

Cauza aglomerației dinspre Șapte Scări nu a fost nici festivalul micului și cașcavelei, nici moaștele sfinților. Responsabilul aglomerației este proiectul de reamenajare a canionului, tirolienele existente în zonă și probabil taxa de intrare care s-a aplicat. Până am ajuns la Șapte Scări m-am simțit ca pe bulevardul din Ploiești. Abia așteptam să ajung la canion să scap de gloata de oameni gălăgioși. Puteam să jur că de acolo maxim un sfert dintre ei se încumetă să urce spre cabană (i-am citit după tenișii din picioare :)) )

După 45 de minute ajungem la Șapte Scări. Când să intrăm în canion vine un nenea care inițial am crezut ca ne cere vreo țigară sau bani pentru o cauză umanitară. Bani ne-a cerut, dar nu pentru cauze umanitare ci pentru a intra în canion. Habar nu aveam de această taxă, deși e impusă de 3 ani. Doar ce credeai reamenajările se fac pe gratis?

– Pentru ce plătesc acești 10 lei?

– Este taxă impusă de Primăria Municipiului Săcele pentru reamenajarea Canionului Șapte Scări.  În conformitate cu regulamentul și legea…..trebuie să….

– Sunt sigură că s-a făcut și o lege pentru acest proiect ca să nu putem comenta nimic.

– Trebuie să vă întoarceți la căsuța de mai jos să plătiți taxa, veți primi o brățară de acces.

IMG_20150712_120218Ca să nu stau să mă cert am plecat să-mi iau biletul de intrare.

                          

 

Partea proastă

IMG_20150712_1704531. Banii aceia nu se știe în buzunarele cui ajung. Dacă aș fi știut că vor fi băgați în întreținere, amortizare sau alte proiecte faine i-aș fi dat cu cea mai mare plăcere, dar nu ni se garantează nimic

2. Pentru unii natura este extrem de plictisitoare, banală și fără farmec așa cum este ea lăsată de la sine. Lor le trebuie motive “adevărate” ca să iasă pe munte: grătare, tiroliene lungi de 2 km, pagină de Facebook unde pot da „like” și „check in”. E ok, doar că pentru aceștia s-au amenajat Parc Aventura, Parcul Noua din Brașov unde ești aproape de natură și ai loc special pentru făcut grătar, grădini zoologice să vezi ursul, d-astea.

În fine…

Partea bună este că:

  1. Da, traseul din canion este amenajat impecabil, nimic de reproșat
  2. Este păstrată curățenia chiar dacă sunt mulți turiști
  3. Grătăriștii nu ascultau manele (doar Nicu Paleru :)) – glumesc )
  4. Dincolo de schimbarea aceasta și ignorând faptul că nu te mai simți ca pe munte,  traseul  spre Piatra Mare rămâne în continuare  la fel de frumos și spectaculos.

IMG_20150712_174254          IMG_20150712_174248

Sus la cabană ne-au așteptat aceiași măgăruși nepoliticoși ca acum 3-4 ani.

IMG_20150712_151121   IMG_20150712_151647                      Cafeau și berea de sus de la cabană au același farmec ca atunci

IMG_20150712_153006

iar priveliștea e la fel de frumoasă.

IMG_20150712_153021 HPIM4435

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s